- Στγαση

Τα Γ.Α.Κ. – Αρχεα Ν. Μεσσηνας ιδρθηκαν το 1991, με το Ν. 1946/91. Απ το 1992 και μχρι τον Απρλιο του 1994 στεγζονταν σε να μικρ γραφεο του Πνευματικο Κντρου Καλαμτας.

Το 1994 η Υπηρεσα μεταφρθηκε στο επ της οδο Υπαπαντς 36 μισθωμνο νεοκλασικ κτριο, ιδιοκτησας των «Αλεξανδρακεων Κληροδοτημτων» της Ιερς Μητροπλεως Μεσσηνας. Εδ παρμειναν μχρι 31 Δεκεμβρου 2016.

Σμερα, τα ΓΑΚ-Μεσσηνας χουν αποκτσει, επιτλους, τη δικ τους ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ. Απ 1η Ιανουαρου 2017, στεγζονται σε κτριο ιδιοκτησας του Δμου Καλαμτας, που τους το παραχρησε ΔΩΡΕΑΝ για σαρντα τη, προκειμνου να στεγαστε η ιστορικ κληρονομι του νομο Μεσσηνας. Πρκειται για να εμβληματικ κτριο στο ιστορικ κντρο της πλης, επ των οδν Αριστοδμου 22 και Αγ. Νικολου 23, τριροφο και εν μρει διροφο, εμβαδο 1.048,90 τ.μ., με συμμετρικ διταξη των γκων, λιτ προστο στο ισγειο και αετωματικ απληξη της στγης, χαρακτηρισμνο απ το ΥΠ.ΠΟ ως διατηρητο, το οποο, μετ τους καταστρεπτικος σεισμος του 1986, αγορστηκε (1988) και ανακατασκευστηκε πλρως (δεκ. 1990) απ το Δμο Καλαμτας

Εκτιμομε τι εναι κτριο της δεκαετας του 1880. Πρτος ιδιοκττης του ταν ο Νικλαος Πανταζπουλος, απ τους σημαντικτερους Καλαματιανος εμποροκτηματες του 19ου αινα, με ευρτατο κκλο εργασιν στο εξωτερικ, Τραπεζτης,  συνιδρυτς με τη σζυγ του Ρεγγνα, της «Λακς Σχολς» Καλαμτας (σημερινο Πνευματικο Κντρου). Το κτριο περιλθε στην μοναχοκρη του, Φλωρεντα, σζυγο του μεγαλμπορου και τραπεζτη Παναγιτη Ψλτη (ιδιοκττη του επσης εμβληματικο αρχοντικο της Καλαμτας επ της οδο Αριστομνους, σημερινο ιστορικο Δημαρχεου).  μως, στο σπτι αυτ, δπλα στο να του Αγου Νικολου Φλαρου, κατοκησε μχρι τλους της ζως της η σζυγος του Νικλαου Πανταζπουλου, Ρεγγνα, στην οποα εχε αφσει, μετ το θνατ του (1896), την επικαρπα και τη διαχεριση της περιουσας του, καθς και το δικαωμα να κατοικε σε οποιαδποτε οικα του συζγου της θελε.
Το 1935, μετ το θνατο της Φλωρεντας (θυγατρας του Νικλαου Πανταζπουλου και συζγου του Παναγιτη Ψλτη), το κτριο κληροδοτθηκε σε δο απ τα παιδι της, στο Γεργιο και στην Ευγενα Παν. Ψλτη. Τις επμενες δεκαετες το κτριο πρασε, κατ σειρ, στους εξς ιδιοκττες: Το 1952, στον εμποροκτηματα Ηλα Μιλτιδη Γαρδη και τη  σζυγ του Ευαγγελα (θυγατρα του Ιωννη Βαρκλαντ). Το 1982,στον μπορο, με καταγωγ απ Δολος, Ηλα Π. Τσγκο, το 1988, στο Δμο Καλαμτας, και, το 2014, στα ΓΑΚ-Μεσσηνας.
Το κτριο δεν χρησιμοποιθηκε μνον ως κατοικα. Εχε ποικλες χρσεις. Εδ, λειτοργησε, σμφωνα με προφορικς μαρτυρες, η Κλινικ Αναστασιδη, το Ι.Κ.Α., Αστυνομικ Τμμα, φροντιστριο κ.. Τελευταα, πριν την παραχρηση του κτιρου στα ΓΑΚ-Μεσσηνας (2014), στεγζονταν οι Τεχνικς Υπηρεσες και εν συνεχεα το Ληξιαρχεο του Δμου Καλαμτας.

Τομς και κατψεις του κτιρου

Σχδιο_1: πατστε

Σχδιο_2: πατστε

Σχδιο_3: πατστε

Σχδιο_4: πατστε

 

Σχδια ψεων του κτιρου

Ανατολικ πρσοψη: πατστε

Δυτικ πρσοψη: πατστε

Ντια πρσοψη: πατστε

Απ βιβλο: Κατη Δημητσντου-Κρεμεζ, Νεοκλασικ Αρχιτεκτονικ στην Καλαμτα, Εταιρεα Μεσσηναικν Αρχαιολογικν Σπουδν, σελ. 56-58

Η αποτπωση του κτιρου γινε τον Μρτιο του 1987, λγο μετ τον καταστροφικ σεισμ του 1986, απ σπουδαστς της Αρχιτεκτονικς Σχολς του Εθνικο Μετσβιου Πολυτεχνεου, στο πλασιο του μαθματος των «Αρχιτεκτονικν Αποτυπσεων».

Λειτουργα
Σε συνολικ εμβαδ 1.048,90 τ.μ. φυλσσεται ταξινομημνο αρχειακ υλικ (1.500 γραμμικ μτρα περπου), το οποο αποτελεται απ διφορα αρχεα και συλλογς, που προσκτθηκαν με δημσιες αποστολς, δωρες, εκκαθαρσεις και αγορς.
Επσης, λειτουργε νετο και οργανωμνο Αναγνωστριο, το οποο εναι ανοικτ για το κοιν απ Δευτρα ως Παρασκευ 9.00 – 15.00, καθς και σγχρονα εξοπλισμνα Γραφεα για το προσωπικ.

 

Στοιχεα επικοινωνας
Ταχ. δ/νση: Αριστοδμου 22 – 24133 Καλαμτα
Τηλ. – Fax.: 27210-93902
E-mail: mail[at]gak[dot]mes[dot]sch[dot]gr

Για υποδεξεις και προτσεις παρακαλομε να επικοινωνετε μαζ μας.
 

_A

Κτριο_Β

Κτριο_Γ

Κτριο_Δ


Εσοδος_Α

Εσοδος_Β

Εσοδος_Γ

 


ο_Α

Αναγνωστριο_Β

Γραφεο

 


Αρχειοστσια_Α

Αρχειοστσια_Β

Αρχειοστσια_Γ

Αρχειοστσια_Δ

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 
 
x
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  
To
μμ

ô (80% - 20% )