ºäñõóç - ΣτÝγαση
Τα Γ.Α.Κ. – Αρχεßα Ν. Μεσσηνßας ιδρýθηκαν το 1991, με το Ν. 1946/91. Απü το 1992 και μÝχρι τον Απρßλιο του 1994 στεγÜζονταν σε Ýνα μικρü γραφεßο του Πνευματικοý ΚÝντρου ΚαλαμÜτας.
Το 1994 η Υπηρεσßα μεταφÝρθηκε στο επß της οδοý ΥπαπαντÞς 36 μισθωμÝνο νεοκλασικü κτßριο, ιδιοκτησßας των «Αλεξανδρακεßων ΚληροδοτημÜτων» της ΙερÜς Μητροπüλεως Μεσσηνßας. Εδþ παρÝμειναν μÝχρι 31 Δεκεμβρßου 2016.
ΣÞμερα, τα ΓΑΚ-Μεσσηνßας Ýχουν αποκτÞσει, επιτÝλους, τη δικÞ τους ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ. Απü 1η Ιανουαρßου 2017, στεγÜζονται σε κτßριο ιδιοκτησßας του ΔÞμου ΚαλαμÜτας, που τους το παραχþρησε ΔΩΡΕΑΝ για σαρÜντα Ýτη, προκειμÝνου να στεγαστεß η ιστορικÞ κληρονομιÜ του νομοý Μεσσηνßας. Πρüκειται για Ýνα εμβληματικü κτßριο στο ιστορικü κÝντρο της πüλης, επß των οδþν ΑριστοδÞμου 22 και Αγ. ΝικολÜου 23, τριþροφο και εν μÝρει διþροφο, εμβαδοý 1.048,90 τ.μ., με συμμετρικÞ διÜταξη των üγκων, λιτü προστþο στο ισüγειο και αετωματικÞ απüληξη της στÝγης, χαρακτηρισμÝνο απü το ΥΠ.ΠΟ ως διατηρητÝο, το οποßο, μετÜ τους καταστρεπτικοýς σεισμοýς του 1986, αγορÜστηκε (1988) και ανακατασκευÜστηκε πλÞρως (δεκ. 1990) απü το ΔÞμο ΚαλαμÜτας
Εκτιμοýμε üτι εßναι κτßριο της δεκαετßας του 1880. Πρþτος ιδιοκτÞτης του Þταν ο Νικüλαος Πανταζüπουλος, απü τους σημαντικüτερους Καλαματιανοýς εμποροκτηματßες του 19ου αιþνα, με ευρýτατο κýκλο εργασιþν στο εξωτερικü, Τραπεζßτης, συνιδρυτÞς με τη σýζυγü του Ρεγγßνα, της «ΛαúκÞς ΣχολÞς» ΚαλαμÜτας (σημερινοý Πνευματικοý ΚÝντρου). Το κτßριο περιÞλθε στην μοναχοκüρη του, Φλωρεντßα, σýζυγο του μεγαλÝμπορου και τραπεζßτη Παναγιþτη ΨÜλτη (ιδιοκτÞτη του επßσης εμβληματικοý αρχοντικοý της ΚαλαμÜτας επß της οδοý ΑριστομÝνους, σημερινοý ιστορικοý Δημαρχεßου). ¼μως, στο σπßτι αυτü, δßπλα στο ναü του Αγßου ΝικολÜου Φλαρßου, κατοßκησε μÝχρι τÝλους της ζωÞς της η σýζυγος του Νικüλαου Πανταζüπουλου, Ρεγγßνα, στην οποßα εßχε αφÞσει, μετÜ το θÜνατü του (1896), την επικαρπßα και τη διαχεßριση της περιουσßας του, καθþς και το δικαßωμα να κατοικεß σε οποιαδÞποτε οικßα του συζýγου της Þθελε.
Το 1935, μετÜ το θÜνατο της Φλωρεντßας (θυγατÝρας του Νικüλαου Πανταζüπουλου και συζýγου του Παναγιþτη ΨÜλτη), το κτßριο κληροδοτÞθηκε σε δýο απü τα παιδιÜ της, στο Γεþργιο και στην Ευγενßα Παν. ΨÜλτη. Τις επüμενες δεκαετßες το κτßριο πÝρασε, κατÜ σειρÜ, στους εξÞς ιδιοκτÞτες: Το 1952, στον εμποροκτηματßα Ηλßα ΜιλτιÜδη Γαρßδη και τη σýζυγü του Ευαγγελßα (θυγατÝρα του ΙωÜννη ΒαρκλαντÞ). Το 1982,στον Ýμπορο, με καταγωγÞ απü Δολοýς, Ηλßα Π. Τσßγκο, το 1988, στο ΔÞμο ΚαλαμÜτας, και, το 2014, στα ΓΑΚ-Μεσσηνßας.
Το κτßριο δεν χρησιμοποιÞθηκε μüνον ως κατοικßα. Εßχε ποικßλες χρÞσεις. Εδþ, λειτοýργησε, σýμφωνα με προφορικÝς μαρτυρßες, η ΚλινικÞ ΑναστασιÜδη, το Ι.Κ.Α., Αστυνομικü ΤμÞμα, φροντιστÞριο κ.Ü. Τελευταßα, πριν την παραχþρηση του κτιρßου στα ΓΑΚ-Μεσσηνßας (2014), στεγÜζονταν οι ΤεχνικÝς Υπηρεσßες και εν συνεχεßα το Ληξιαρχεßο του ΔÞμου ΚαλαμÜτας.
ΤομÝς και κατüψεις του κτιρßου
ΣχÝδιο_1: πατÞστε
ΣχÝδιο_2: πατÞστε
ΣχÝδιο_3: πατÞστε
ΣχÝδιο_4: πατÞστε
ΣχÝδια üψεων του κτιρßου
Απü βιβλßο: Καßτη ΔημητσÜντου-ΚρεμεζÞ, ΝεοκλασικÞ ΑρχιτεκτονικÞ στην ΚαλαμÜτα, Εταιρεßα Μεσσηναικþν Αρχαιολογικþν Σπουδþν, σελ. 56-58
Η αποτýπωση του κτιρßου Ýγινε τον ΜÜρτιο του 1987, λßγο μετÜ τον καταστροφικü σεισμü του 1986, απü σπουδαστÝς της ΑρχιτεκτονικÞς ΣχολÞς του Εθνικοý Μετσüβιου Πολυτεχνεßου, στο πλαßσιο του μαθÞματος των «Αρχιτεκτονικþν Αποτυπþσεων».
Λειτουργßα
Σε συνολικü εμβαδü 1.048,90 τ.μ. φυλÜσσεται ταξινομημÝνο αρχειακü υλικü (1.500 γραμμικÜ μÝτρα περßπου), το οποßο αποτελεßται απü διÜφορα αρχεßα και συλλογÝς, που προσκτÞθηκαν με δημüσιες αποστολÝς, δωρεÝς, εκκαθαρßσεις και αγορÝς.
Επßσης, λειτουργεß Üνετο και οργανωμÝνο ΑναγνωστÞριο, το οποßο εßναι ανοικτü για το κοινü απü ΔευτÝρα Ýως ΠαρασκευÞ 9.00 – 15.00, καθþς και σýγχρονα εξοπλισμÝνα Γραφεßα για το προσωπικü.
Στοιχεßα επικοινωνßας
Ταχ. δ/νση: ΑριστοδÞμου 22 – 24133 ΚαλαμÜτα
Τηλ. – Fax.: 27210-93902
E-mail: mail[at]gak[dot]mes[dot]sch[dot]gr
Για υποδεßξεις και προτÜσεις παρακαλοýμε να επικοινωνεßτε μαζß μας. |