|
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Γνωριμία με τα αρχεία και την αρχειακή εργασία
Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα διάφορα είδη των τεκμηρίων και η ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά στη διαδικασία συγκέντρωσης, ταξινόμησης και φύλαξης του αρχειακού υλικού. |
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά:
- Γνωρίζουν το ιστορικό της ίδρυσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
- Έρχονται σε επαφή με βασικούς αρχειακούς όρους (τι είναι π.χ. Αρχείο, Τεκμήριο, Αριθμός Βιβλίου Εισαγωγής, συνοπτικά και ειδικά ευρετήρια κ.ά.).
- Παρακολουθούν τα διάφορα στάδια παραλαβής, συντήρησης, ταξινόμησης και αρχειοθέτησης του αρχειακού υλικού.
- Μαθαίνουν πώς το αρχειακό υλικό γίνεται προσιτό στο ευρύ κοινό με την κατάρτιση διαφόρων εργαλείων έρευνας (ευρετήρια, περιλήψεις, αρχειακές εκδόσεις).
- Κατανοούν τη σημασία της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην αρχειακή εργασία, όπως είναι η ψηφιοποίηση, ο σχεδιασμός ιστοσελίδας και η ανάρτηση ψηφιακών αντιγράφων στο διαδίκτυο.
- Αποκτούν μία πρώτη εμπειρία προσωπικής επαφής με τα ίδια τα τεκμήρια και τη διαδικασία ανάγνωσης και ταξινόμησής τους.
- Αντιλαμβάνονται τη σημασία της διαφύλαξης του αρχειακού υλικού για την αρχειακή έρευνα και γενικότερα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου τους.
|
Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω:
- Της παρουσίασης και του σχολιασμού σχετικού οπτικοακουστικού υλικού (αρχείο PowerPoint)
- Της επαφής των παιδιών με αυθεντικά αρχειακά τεκμήρια, στα οποία εργάζονται ανά ομάδες για να αναγνωρίσουν το είδος τους και να εφαρμόσουν βασικές αρχές ταξινόμησης σύμφωνα με όσα έχουν μόλις παρακολουθήσει.
- Συμπλήρωση ενός φύλλου εργασίας στο οποίο καλούνται να σκεφτούν τι είδους αρχειακό υλικό θα μπορούσε να αναζητηθεί και να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια μιας ερευνητικής εργασίας με θέμα π.χ. την οικιστική εξέλιξη μιας πόλης, το ιστορικό της οικογένειάς τους, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την ιστορική εξέλιξη ενός θεσμού όπως η προίκα, την υποδοχή και εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στη Μεσσηνία, τον αντίκτυπο ενός ιστορικού γεγονότος (πχ. Βαλκανικοί πόλεμοι, Κατοχή) στην πόλης της Καλαμάτας ή αλλού...
|
|
|
|