Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940. Η συμμετοχή των Μεσσηνίων στο νικηφόρο αγώνα

Μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία (φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, αποφάσεις του δήμου Καλαμάτας, πρακτικά δημοτικών σχολείων και γυμνασίων) επιχειρείται, με τρόπο παραστατικό, η μετάδοση της ιστορικής γνώσης για την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941.
περιηγηθείτε στο άλμπουμ >>

Γνωριμία με τα αρχεία και την αρχειακή εργασία

 

Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΣκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα διάφορα είδη των τεκμηρίων και η ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά στη διαδικασία συγκέντρωσης, ταξινόμησης και φύλαξης του αρχειακού υλικού.

περισσότερα...


Ανακαλύπτω την πόλη μου.
Οδοιπορικό στις πλατείες και στους δρόμους της Καλαμάτας


Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΗ ανίχνευση των «μεταμορφώσεων» της πόλης της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων και η ανακάλυψη άγνωστων πτυχών της ιστορικής της διαδρομής, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά απέναντι στην ιστορία της πόλης τους, αποτελεί το βασικό στόχο αυτού του προγράμματος.

περισσότερα...


Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων σε Καλαμάτα και Μεσσήνη


Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΜέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις απογόνων προσφύγων στην Καλαμάτα επιχειρείται η μετάδοση της ιστορικής γνώσης και η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο μείζον κοινωνικό ζήτημα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

περισσότερα...

Δημοτική και μέση εκπαίδευση στη Μεσσηνία


Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΕπιχειρείται η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την ίδρυση και εξέλιξη του σχολικού δικτύου στη Μεσσηνία από τη γένεση του νεοελληνικού κράτους μέχρι τις απαρχές του 20ου αιώνα.

περισσότερα...

Γαμήλιοι θεσμοί του παρελθόντος: η προίκα

Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΣτόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον παραδοσιακό θεσμό της προίκας και μέσω αυτού να εμβαθύνουν σε πτυχές της κοινωνίας του παρελθόντος, όπως οι σχέσεις των δύο φύλων και ειδικότερα η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια.

περισσότερα...

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εκδόσεις
Εκθέσεις τεκμηρίων
Εισηγήσεις-Ομιλίες
Εκπαιδευτικά προγράμματα
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 
To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)