Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Γαμήλιοι θεσμοί του παρελθόντος: η προίκα

Κάντε κλικ για μεγέθυνσηΣτόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον παραδοσιακό θεσμό της προίκας και μέσω αυτού να εμβαθύνουν σε πτυχές της κοινωνίας του παρελθόντος, όπως οι σχέσεις των δύο φύλων και ειδικότερα η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά:

    • Πληροφορούνται σε ποιες αρχειακές πηγές μπορεί να ανατρέξει ο μελετητής του θεσμού της προίκας (και γενικότερα της οικογένειας).
    • Μαθαίνουν τα κύρια συστατικά της προίκας και πώς αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με την κοινωνικοεπαγγελματική και γεωγραφική καταγωγή των προικοδοτών και των μελλονύμφων (αστός - χωρικός, πόλη - ύπαιθρος).
    • Εξοικειώνονται με όρους, όπως ξωφύλλι ή αρεσιά, αντικαταστατικά, επιστροφή προικός, προγαμιαία δωρεά, παράφερνα κ.ά.
    • Κατανοούν ότι η προίκα είναι αναπαλλοτρίωτη, χαρακτηριστικό που θέτει όρους στη διαχείριση και μεταβίβασή της.
    • Συνειδητοποιούν  τον περιθωριακό ρόλο της  γυναίκας στην ελληνική κοινωνία και την εξαρτημένη θέση της από τους συγγενείς όσον αφορά στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας και της κηδεμονίας των τέκνων της ακόμη και στην περίπτωση της χηρείας.
    • Αντιλαμβάνονται τη σχέση της σύναψης γάμου με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση (φτώχεια, ορφάνια...) του μελλόνυμφου/-ης.  Δίνονται τα παραδείγματα του σώγαμπρου και της εργαζόμενης κόρης που παράγει με προσωπική εργασία την προίκα της.
    • Συνειδητοποιούν τις αιτίες  που οδήγησαν στην κατάργηση του θεσμού της προίκας στις μέρες μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω:

  • Παρουσίασης και σχολιασμού σχετικού οπτικοακουστικού υλικού (αρχείο PowerPoint).
  • Παροχής αντιγράφων προικοσυμφώνων, από τα οποία οι μαθητές καλούνται να αντλήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν.
  • Συμπλήρωσης ενός φύλλου εργασίας στο οποίο τα παιδιά απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις είτε καταγράφουν σε παρόντα χρόνο  την προσωπική τους γνώση σχετικά με το γάμο των παππούδων και γονέων τους (ηλικία γάμου, τρόπος γνωριμίας, επάγγελμα, τόπος καταγωγής κλπ.) είτε με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου αναζητούν κατά την επιστροφή τους στο σπίτι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή τους ιστορία.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εκδόσεις
Εκθέσεις τεκμηρίων
Εισηγήσεις-Ομιλίες
Εκπαιδευτικά προγράμματα
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 




To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)